Journal ARS 43 (2010) 1

Wojciech BAŁUS

Jan Białostocki and George Kubler. In an Attempt to Catch Up with the System
[Jan Białostocki a George Kubler. Pokus o prekonanie systému]

(Summary)

Publikácia The Shape of Time. Remarks on the History of Things (New Haven – London 1962), ktorej autorom je George Kubler, sa začína aj končí útokom na ikonológiu. Vedecká metóda založená na Cassirerovej filozofii symbolických foriem viedla podľa Kublera k zjednodušeniam, vytesňujúcim zo skúmania všetko, čo nesúvisí s morfológiou umeleckého diela. Záujem Jana Białostockeho práve o túto prácu vplyvného amerického historika umenia preto bol a stále je prekvapujúcim faktom.

Recenzia zmienenej publikácie, ktorú Białostocki vydal v časopise The Art Bulletin, obsahovala popri dominantných ikonologických reflexiách aj množstvo pochvalných vyjadrení na adresu jej autora. Recenzent tu pravdepodobne zvolil ten najjednoduchší kritický prístup, redukovateľný na tri základné kroky – zhrnúť, vyzdvihnúť, kritizovať. Poľské vydanie recenzie a predovšetkým frekvencia a spôsob citácií The Shape of Time v štúdiách zo 60. a 70. rokov však túto možnosť spochybňujú. Białostocki sa v nich snažil formulovať odpovede na krízu konceptu štýlu a prekonať paradigmy štýlovej jednoty jednotlivých historických období a priamej štýlovej postupnosti v priebehu dejín. Dokázal, že v každom okamihu koexistuje množstvo vývojových sekvencií, tvoriacich „zväzky“ tradícií. Umelecké dielo obsahuje formy odvoditeľné zo skorších fáz vývoja a jeho monografiu nie je preto bez ich reflexie možné spracovať. Predstavil koncepty „prvotných objektov“ a ich „replík“, kategórie v niektorých aspektoch blízke Braudelovmu „longue durée“. Ich prostredníctvom bola umožnená klasifikácia napríklad poľských kupolových pohrebných kaplniek z obdobia renesancie s krakovskou Žigmundovou kaplnkou ako ich „prvotným objektom“. Napokon, Białostocki pripravil aj nástroje pre analýzu a pochopenie fungovania konceptov tradície a inovácie.

Všetky vyššie citované argumenty (okrem porovnania s Braudelom) sa objavili už v spomenutej recenzii Kublerovej publikácie. Predkladaná štúdia sa preto podrobnejšie venuje dôvodom Białostockeho zaujatia Kublerovým dielom, paralelám a odlišnostiam ich prístupov.

Preklad z angličtiny M. Hrdina