Časopis ARS 42 (2009) 2

Dana BOŘUTOVÁ

Úvod

V súlade so základnou koncepciou časopisu Ars, ktorou je zameranie na problematiku umenia strednej Európy, prináša aj toto vydanie súbor štúdií a materiálov zameraných na túto oblasť. Ohnivkom spájajúcim vybrané príspevky je aspekt interpretácie umeleckých prejavov strednej Európy v rámci širších celoeurópskych vývinových pohybov so zaostrením na obdobie 19. storočia a s ním späté fenomény.

Užšie vymedzenie obsahu čísla – témy i voľba oslovených autorov – boli motivované zámerom v širšom kontexte aktuálneho stredoeurópskeho umelecko-historického bádania predstaviť čiastkové výsledky výskumného programu Európa a my – my a Európa: Inklúzie európskeho v umení 19. storočia na Slovensku, ktorý v priebehu rokov 2008 – 2010 financuje Vedecká grantová agentúra Ministerstva školstva SR a Slovenskej akadémie vied (projekt VEGA č. 1/0316/08).

Na stránkach časopisu Ars tak našli zastúpenie architektúra a ostatné druhy výtvarného umenia od raných fáz 19. storočia až po jeho vyznievanie do storočia nasledujúceho. Zároveň sa vytvorila platforma pre reflexiu tohto obdobia v spektre aktuálnych metód a prístupov. Záver tohto čísla tvorí spomienka na PhDr. Annu Petrovú-Pleskotovú, CSc., ktorá patrila k priekopníkom nových prístupov k spracovaniu umenia 19. storočia na Slovensku.

Autorom, ktorí prijali výzvu k účasti na tomto vydaní časopisu Ars, patrí moja hlboká vďaka.